Bouwkosten

  • 21 jul. 2011
  • 22 nov. 2022
  • 20461 keer bekeken

Bouwkosten zijn kosten die voortvloeien uit aangegane verplichtingen ten behoeve van de realisering van een bouwproject tot en met de oplevering van het gebouw. Voor de aannemer bestaan de bouwkosten uit de aanneemsom (directe kosten) + bijkomende kosten (indirecte kosten).

Bouwkosten omvatten directe kosten en indirecte kosten en zijn exclusief grondkosten, projectgebonden bedrijfskosten, losse inrichting en bedrijfsinstallaties, bijkomende bouw- en projectkosten en BTW. Directe kosten omvatten bouwkundige werken, inclusief bodemvoorzieningen en fundering, gebouwinstallaties en vaste inrichtingen. De aanneemsom is "het bedrag, waarvoor de aannemer zich heeft verbonden het werk tot stand te brengen, de omzetbelasting daarin niet inbegrepen." (Uniforme Administratieve Voorwaarden voor de uitvoering van werken 1989).

Ten aanzien van indirecte kosten, ook wel bijkomende kosten, wordt onderscheid gemaakt tussen bijkomende kosten voor de aannemer (Algemene bouwplaatskosten, Winst & Risico, etc. van de aannemer) en de bijkomende kosten voor de ontwikkelaar (AK, W&R van de ontwikkelaar). Onder de bouwkosten vallen enkel de bijkomende kosten van de aannemer.

Voor de berekening van de bouwkosten wordt vaak gerekend per m² bruto vloeroppervlak, of per m of m³ bvo. Een overzicht van de gemiddelde bouwkosten van verschillende soorten vastgoed en woningtypen is overzichtelijk te vinden in het bouwkostenkompas.

Zie ook:

Algemene kosten
Bijkomende kosten
Stichtingskosten

Login om te kunnen reageren. Nog geen account? Klik hier om te registreren.


Geef hier je reactie

Wil je alleen reageren op dit artikel, dat kan hier.

0 Reacties

    • Deel deze pagina: