Risico-analyse

  • 19 jul. 2011
  • 22 nov. 2022
  • 5222 keer bekeken

Een risicoanalyse toont de kans op een gebeurtenis maal de gevolgen van deze gebeurtenis. In de gebiedseconomie wordt een risicoanalyse gebruikt om op voorhand te kunnen inschatten welke risico’s gelopen worden, hoe groot de kans is op deze gebeurtenis en welke gevolgen deze gebeurtenissen zouden hebben op de haalbaarheid van een plan.

Om een gegronde dergelijke analyse te kunnen maken zijn er verschillende rekenprogramma's op de markt. Desalniettemin blijft het altijd lastig om risico's te berekenen en kwantificeren. Een risico blijft altijd een risico.

Een voorbeeld waarbij risicoanalyse gebruikt wordt is bij de bepaling van het risicoreservedat het Rijksvastgoed- en ontwikkelingsbedrijf (RVOB) hanteert bij een gebiedsontwikkeling. In de projectbegrotingworden geprognosticeerde en gerealiseerde kosten en opbrengsten gemonitord en getest aan de hand van een risicoanalyse (Monte Carlo Analyse). Deze wordt minimaal jaarlijks uitgevoerd en toont de kansen op verwachte resultaten uit de grondexploitatie en eventuele overschrijding van de budgetten welke opgevangen kunnen worden m.b.v. de risicoreserve (onderdeel van het Eigen Vermogen). "Voor de bepaling van het risicoreserve wordt de eis gehanteerd dat er een kans van 90% moet zijn dat het resultaat binnen het geprognosticeerde plansaldo en risicoreservering blijft." (Financieel Kader Rijksvastgoed- en ontwikkelingsbedrijf/Directie Ontwikkeling, 2009).

Zie:

Risico-inventarisatie

Risico-management

Gebiedseconomie

Login om te kunnen reageren. Nog geen account? Klik hier om te registreren.


Geef hier je reactie

Wil je alleen reageren op dit artikel, dat kan hier.

0 Reacties

    • Deel deze pagina: